Nieuws December 2004

Bekijkt u ook eerst even de nieuwe "Disclaimer" !!


Op 1 december 2004 overleed Z.K.H. Prins Bernhard op 93 jarige leeftijd.
Prins Bernhard was belangrijk voor iedereen in Nederland die de Mexicaanse muziek een warm hart toedraagt. Immers, dank zij zijn liefde voor de Mexicaanse muziek nodigde koningin Beatrix Maria de Lourdes in 1991 uit naar Nederland te komen om op de 80-ste verjaardag van Prins Bernhard te zingen en zo kon ook de rest van Nederland kennismaken met Maria de Lourdes en haar fantastische muziek.
Stichting Maria de Lourdes, de stem van Mexico stuurde koningin Beatrix dan ook een condoléance waarin dit belangrijke feit nog eens extra werd onderstreept.

Prins Bernhard heeft altijd gezegd dat hij Mexicaanse muziek bij zijn begrafenis wilde.
En zo geschiedde. Nadat de kist bij paleis Noordeinde naar buiten was gedragen en de stoet zich langzaam in beweging zette, speelde de militaire kapel het Mexicaanse lied:

"Barca de oro". Dit oude liedje zegt:

Ik ga nu naar de haven waar het gouden schip ligt
Klaar voor vertrek, wachtend op mij.
Ik verlaat je nu, dus vaarwel.
Vaarwel mijn liefste, voor altijd vaarwel
Nooit zie je mij of hoor je mijn liederen meer,
Maar de zee loopt over van mijn tranen,
Vaarwel, mijn liefste... vaarwel.


In de kerk zong prinses Christina: "La golondrina".Dit is het traditionele afscheidslied in Mexico. Ook Maria de Lourdes zette het liedje lang geleden op een langspeelplaat, maar helaas verscheen het later nooit meer op C.D.

Twee dagen voor de begrafenis zond de N.C.R.V. een extra ingelast programma uit, gepresenteerd door Jos Brink, waarin mensen over hun herinneringen aan Prins Bernhard konden vertellen. Carolina de Holanda werd door de N.C.R.V. gevraagd om hals over kop uit Mexico te komen om aan dit programma mee te werken. In het programma vertelde Carolina hoe dol de Prins was op de liedjes van Maria de Lourdes en ook over haar eigen ervaringen toen zij Prins Bernhard op Soestdijk bezocht en op zijn laatste verjaardag voor hem mocht optreden. 
Aan het slot van het programma zong Carolina, gekleed in een schitterende charro met sombrero (Mexicaans mariachikostuum): "México lindo y querido".
Stichting Maria de Lourdes, de stem van Mexico wil bij deze Prins Bernhard nogmaals dankzeggen voor het feit dat de Mexicaanse muziek een van de vele passies was in zijn lange, boeiende leven en wij dank zij hem én Maria de Lourdes daarvan kennis mochten nemen.
Dat hij moge rusten in vrede....
Een foto-impressie van de Homenaje 2004 vind u in de gallery. Wij hopen binnenkort ook een geschreven verslag te kunnen publiceren !

 

Mocht u ook enthousiast zijn over de Mexicaanse muziek en de doelstellingen van onze Stichting willen steunen, dan kunt u dat doen door middel van sponsorschap of als donateur. Stuur ons een E-mailtje, waarna wij met u contact zullen opnemen.